Terugblik actiedag 3 september 2005…

Na veel telefoontjes, denkwerk, vergaderingen enz. is het dan eindelijk zo ver: De actiedag voor de bouw van een nieuwe kerk…

Vier uur… De telefoon rinkelt bij één van de gemeenteleden. Slaperig hoort hij het verhaal aan van de groenteboer die onderweg is. Tja, dat betekent maar één ding: zoals afgesproken opstaan en richting het fietsenhok van de Ger. Gem. vertrekken. Buiten is het nog donker. Bij het fietsenhok aangekomen wordt alle groente en fruit in het fietsenhok gezet. Klaar voor verkoop met kaartjes en al! De actiedag is van start gegaan…!

Vijf uur… Het terrein is nog leeg en verlaten. Maar dat duurt niet lang meer…

Zes uur… Steeds meer mensen komen op de been. Op het terrein kunnen ze meteen aan de slag. Kraampjes worden opgebouwd, karren met ‘rommel’ worden gelost, auto’s rijden af en aan. Al met al is het een hele drukte. Wat een geweldige inzet op de vroege zaterdagmorgen!

Zeven uur… Langzaam is het licht geworden. Het eerst nog lege parkeerterrein is nu al aardig gevuld. Kraampjes staan in lange rijen klaar en wachten op de standhouders. Midden op het terrein zijn een paar mannen druk bezig om er wat straatstenen uit te halen, want de stellage voor het spijkerbroekhangen moet toch wel stevig staan! Een eindje verderop wordt alle rommel gesorteerd, wat is er veel!! Sommige vrijwilligers vegen het zweet van hun voorhoofd…

Acht uur… Tijd voor koffie of thee met een broodje. De dominee begint de dag met het lezen van 1 Kronieken 29 : 1-9 en gaat daarna voor in gebed. Met elkaar vragen we om de zegen van de Heere en de wens wordt uitgesproken dat deze dag ook de onderlinge band mag versterken.

Negen uur… Het wordt al drukker op het terrein. Eén voor één komen de standhouders aan. Ze beginnen hun kraam ‘aan te kleden’. Het weer is geweldig. Droog en niet te warm. Nu is het wachten op de bezoekers. Nou, dat wachten duurt deze keer niet lang…!

Tien uur… Het is nu al een drukte van belang! De leden van de activiteitencommissie hebben de taak om bij te springen waar nodig en vooral ook overzicht te houden. Overzicht? Is dat mogelijk met zoveel mensen? Af en toe lopen ze gehaast voorbij. Gelukkig gaat alles goed.

Elf uur… Overal is nu een gezellige drukte. Mensen praten met elkaar, lachen en genieten. Dat is aan de gezichten te zien. De sfeer is bijzonder goed. Bij de rommelmarkt wordt natuurlijk geweldig afgedongen. Soms wordt er zoveel gekocht dat we moeten helpen sjouwen.
Vanuit het zaaltje naast de kerk horen we orgelklanken. Tjako van de Weerd geeft een geweldig mooi orgelconcert op één van de orgels van Stolk. Veel mensen staan te luisteren. Naast hen zijn de twee kapsters druk bezig met knippen. Er zitten zelfs mensen te wachten op hun beurt.
Bij één van de kramen staat een aquarium met een paling. Wat is het gewicht? “Mogen we ‘m even vasthouden om te wegen?” is een veelgehoorde vraag. Maar nee, goed kijken en dan het gewicht raden. Eén van de deelnemers raadt het exacte gewicht: 700 gram.
Tussen de viskar op het Havenplein en de activiteitenmarkt fietst een paar keer per uur een man heen en weer. Steeds komt hij terug met een tas vol kibbeling, maar omdat er in die tijd weer zoveel bestellingen gedaan zijn, kan hij direct weer op de fiets richting de viskar!


Twaalf uur… Verkoop bij opbod. Mensen bieden voor een bepaald artikel en de hoogste bieder gaat er tevreden mee naar huis.
Op de stoep staan een hele rij kinderen. Ze wachten op de wagen die door twee mooie Belgische paarden getrokken wordt. Ook zij willen een ritje mee! Elke keer gaan de paarden opnieuw het dorp in met een overvolle wagen!
Midden op het terrein zijn kinderen druk bezig met het poetsen van schoenen. Soms wordt een stukje sok meegenomen, maar ach, dat moet kunnen vandaag!

Eén uur… Steeds meer mensen beginnen honger te krijgen, maar ook daar is aan gedacht. Grote bakken met friet worden gebracht en in porties verdeeld. Heerlijk zo’n pauze…

Twee uur… Ook nu is het een gezellige drukte. Aan het begin van het terrein staat een man naast een bed. Klaar voor een siësta? Nee, hij promoot de dekbedden en kussens. Misschien wil iemand een demonstratie thuis?
De juwelier is druk bezig met het polijsten van ringen. Het resultaat mag er zijn en daarom weten steeds meer mensen de juwelier te vinden.
Een klein meisje zit op een stoel achter een schoolbankje. De fotograaf maakt een paar foto’s. Meteen kan de mooiste foto uitgekozen worden. Helaas willen niet alle kinderen lachen…

Drie uur… Op de rommelmarkt wordt opeens druk met tasjes gezwaaid. Overal horen we: “Vanaf nu tasjes vullen voor maar één euro”. Dat kun je toch niet zomaar voorbij laten gaan! Heel wat tasjes gaan gevuld mee naar huis. Sommigen krijgen wel erg veel in één tas…!

Vier uur… De actiedag zit er bijna op. Standhouders beginnen met het inpakken van de spullen. Aan hun gezichten is te zien dat ze een fijne dag gehad hebben. Een vraag die veel gehoord wordt is: “Mogen we nog eens terugkomen?”
Nu de uitslag van de verlotingen. Wie heeft het goede aantal ventielen geraden en de kinderfiets gewonnen? De pot met ventielen staat er, maar wie weet het aantal? De standhouder van de fietshandel is al vertrokken, dus er zit niets anders op dan zelf te gaan tellen. Een groepje vrijwilligers gaat ijverig aan de slag en telt 406 ventielen. Er zijn verder heel wat verlotingen geweest en alle winnaars hebben hun prijs gekregen. Ook de winnaars van het spijkerbroekhangen, sjoelen en darten hebben een prijs mogen kiezen. Opvallend was dat bij het raden van het aantal zaadjes in een pot wel heel uiteenlopende antwoorden gegeven werden. Het varieerde van 6000 tot 500.000!! Het goede aantal was 16.800…

Vijf uur… Weer rijden auto’s met karren af en aan. Zelfs een trekker met kar staat op het terrein. Vele handen maken licht werk, dat blijkt ook nu weer. Na veel gesjouw zijn alle kraampjes opgeruimd en zijn de spullen ingeladen.

Zes uur… Het terrein is leeg. Nu rest nog één ding: het tellen van het geld. In de consistorie is de activiteitencommissie ijverig aan het werk. Eerst worden alle munten geteld en in een grote glazen pot gedaan. De pot is tegen zo’n gewicht echter niet bestand en de hele bodem breekt eraf. Overal liggen munten op de grond en daartussen glas. Eén onzer raakt gewond en loopt even later met een verbonden hand. Gelukkig blijkt het mee te vallen.
Daarna worden de briefjes geteld. Steeds hoor je heel monotoon vanuit de consistorie: “Eén, twee, drie, vier…” Alles wordt direct genoteerd en opgeschreven. Verwondering is nu al op de gezichten te zien.

Zeven uur… Het eindbedrag is bekend. We hebben even geen woorden. Een bedrag van 11.000 euro netto is d.m.v. deze actie bij elkaar gebracht!

Acht uur… De activiteitencommissie zit met de kerkvoogdij bij elkaar om de dag te evalueren, vermoeid, maar dankbaar en voldaan. Met elkaar lezen we een gedeelte uit de Bijbel. De actiedag waar lang naar uitgekeken is, is voorbij, een mooie herinnering blijft!

Negen uur… Tijd om naar huis te gaan. Morgen in de kerk hoort de gemeente het voorlopige eindbedrag. Wij houden nog even onze mond!

We kijken met dankbaarheid terug op deze actiedag. Terugziend kunnen we alleen maar zeggen dat de Heere ons in alles geholpen heeft. Allereerst en allermeest dan ook dank aan Hem! Hij gaf elke vrijwilliger de kracht om het werk te doen, het weer was bijzonder mooi, de belangstelling overweldigend, het eindbedrag om stil van te worden…

We willen alle vrijwilligers bedanken die ons gesteund en geholpen hebben, op welke wijze dan ook. Wat is er veel werk verzet voor, tijdens en ook na afloop van de actiedag! Sponsors, bedankt voor uw bijdrage! Jongeren, ook aan jullie een bijzonder woord van dank. Jullie hebben je geweldig ingezet bij de kinderspelen en de andere taken die jullie kregen. De kinderen van de kinderclub willen we hierin ook betrekken, want het eerste bedrag voor de nieuwbouw hebben zij opgehaald met hun prikkaarten.

Nogmaals bedankt allemaal en wat ons betreft kunnen we zeker zeggen dat deze dag heeft bijgedragen tot een versteviging van de onderlinge band!

De activiteitencommissie,
Mark, Hans, Ivo, Corrie, Elly en Erna

Bekijk hier de foto,s

 

 

 

 

 

 

Home