'Sint Annaland en de stormvloed van 1532

'LUCTOR ET EMERGO'. 'Ik worstel en kom boven '.

Deze Zeeuwse wapenspreuk is zeker van toepassing op het eiland Tholen. De Tholenaren moeten elke keer weer 'worstelen' met hun aartsvijand: het water. De zee eist vaak een deel van het eiland op, maar de Thoolse bewoners vechten terug en stukje bij beetje heroveren ze hun eiland op de zee. Dankzij hun doorzettingsvermogen komen ze er steeds weer bovenop.Ook Sint Annaland moet het vaak ontgelden. Over een van de belangrijkste stormvloeden, de Allerheiligenvloed van 1532, gaat het in dit hoofdstuk.

Allerheiligenvloed
Allerheiligen 1532... Woest jaagt een novemberstorm de golven hoog op. Zilte schuimvlokken blijven na iedere aanval achter op de kade en de dijk. Boeren en burgers vechten voor het levensbehoud van mens en dier. Opnieuw wordt Sint Annaland opgeschrikt door het woeste water. Twee jaar geleden was het hier ook al zo erg geweest. Veel van de dijken die toen beschadigd werden, zijn nog niet eens helemaal hersteld. Nu moeten de inwoners van Sint Annaland opnieuw vechten voor hun leven, tijdens deze vierde historisch bekende, Allerheiligenvloed.

Schade
Alle polders van Tholen, Sint Maartensdijk en Sint Annaland lopen onder'. Met veel kosten en enorme inspanning krijgt men deze polders echter vrij vlug weer droog. Voor de tweede keer loopt Moggershil (polder ten westen van St-Annaland en ten noorden van Stavenisse) onder, later zal blijken dat dit deel van het Thoolse eiland voor bewoning niet meer geschikt zal zijn. Ook aan de zgn. Grote Nol zal eeuwen later nog het litteken te zien zijn van deze doorbraak. Zo zijn ook nu nog sporen te zien van de schade die deze Allerheiligenvloed teweegbracht...

Breedenvliet
In 1560 wordt de Sint Annalandse Breedenvliet bedijkt. Zo probeert men steeds opnieuw het land tegen het water te beschermen.

De Tachtigjarige Oorlog is in zicht...
Ondertussen zwaait de kleinzoon van Karel de Stoute (Philips de Schone) de scepter over het Bourgondische rijk. Philips trouwt met Johanna van Aragon en Castilie. Door dit huwelijk komt de Spaanse troon in het bezit van Philips de Schone. Dit brengt o.a. op politiek en godsdienstig gebied de nodige problemen met zich mee. Nederland staat aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog...

Voor hoofdstuk5 klik op pijl naar rechts ,naar hoofdstuk3 klik op pijl naar links Terug naar begin klik op HISTORIE